HVOR MANGE PROTEINER HAR DIN KROP BRUG FOR?

HVORFOR ER PROTEINER VIGTIGE FOR KROPPEN?

Hvorfor er proteiner vigtige for kroppen? Nogle har måske hørt udtrykket: Proteiner er kroppens byggesten. Men hvad består proteiner af? Proteiner består af carbon, hydrogen, oxygen og nitrogen. Det vil altså sige det er molekyler som er cellulære processer, og fungere som biologiske byggesten. Det gode ved proteiner er at vi vil opleve en mæthedsfornemmelse når vi spiser fødevare som indeholder en stor bestanddel af proteiner, men proteiner forsvinder også fra kroppen igen og derfor feder de heller ikke men det betyder også at det er vigtigt at vi hele tiden får tilført den mængde proteiner som kroppen har brug for.

Proteiner er vigtigt for vores krop og hjælper til at øge muskelmasse. For lidt protein kan på længere sigt gå udover din muskelmasse dog er det også vigtigt ikke at få for meget protein da det kan overbelaste din nyre derfor er det også vigtigt man har styr på sin makrofordeling.

Proteiner består af mindre dele det er dem vi kalder aminosyre. Nogle af disse aminosyrer kan kroppen selv producere og andre skal vi have tilført igennem kost. Vi har brug for ca. 20 forskellige aminosyre.

Vi kan derfor godt blive hurtig enig om at proteiner er vigtige for kroppen. Det er ikke kun en fødekilde men som en del af kroppens struktur og funktion! Proteiner udgør faktisk 15% af vores kropsmasse. Muskler, ledbånd, sener, brusk, hud, hår, knogler og negle består hovedsageligt af proteiner. Derudover har vi både vores røde og hvide blodlegemer samt, hormoner og enzymer som også består af proteiner. Med den viden tænker jeg at de fleste af os godt kan forstå hvorfor så mange kostvejleder eller andre fagpersoner har så stor fokus på hvorfor det er vigtigt at få nok proteiner i den daglige kost.

Hvilke funktionelle funktioner har proteiner for kroppen?

Proteiner har hele 7 forskellige funktioner for kroppen. Den strukturelle funktion for kroppen: Muskler, knogler, ledbånd, sener, hår, hud og negle. Det betyder altså at hvis man ikke får den mængde proteiner som kroppen har brug for i en længere periode, kan det have konsekvenser for ens helbred fx øget fedtprocent som har betydning for en række forskellige livstilsygdomme så som hjerte-kar-sygdomme, hårtab, bløde og misfarvede negle, skader i ledbånd og muskler m.m. Proteiner regulere også de Fysiologiske processer i kroppen: såsom vækst, udvikling, stofskifte. Neutransmittere er proteiner: Det er proteiner som styre vores nervesystem. Hormoner i kroppen: Det er også proteiner fx insulin, som regulerer glukose i kroppen man er faktisk i risiko for at udvikle diabetes, hvis man i en længere periode ikke får den mængde proteiner som kroppen har brug for. Derudover er fremprovokere man også rynkedannelse, forlænger processen med overgangsalderen og søvnløshed m.m. Muskelfiber: Myosin og actin er begge muskelfiber som er fremstillet af protein. Immunforsvar: Vores antistoffer består også af proteiner. Det vil altså sige proteiner hjælper vores krop med at beskytte os mod fremmed stoffer. Derudover transportere proteiner næringstoffer gennem hele kroppen og transportere ilt rundt i blodbanerne. Det regulerer biokemiske reaktioner såsom fx fordøjelse.

Der findes 20 forskellige aminosyre. Kroppen kan producere de 10 af dem selv. Det vil altså sige at de sidste 10 skal vi indtage igennem mad gør vi det i tilstrækkelig forstand undgår vi disse negative bivirkninger som jeg har givet eksempler på Oftest ved vegetar/veganer som ikke har styr på deres proteinindhold har oftest symptomer såsom: træthed, svaghed, Forhøjet fedtprocent, hårtab og manglende evne til at komme over diverse skader! I en sund og afbalanceret kost vil man undgår disse bivirkninger.

NB! Billedet er taget frahttps://www.flowyourlife.dk/aminosyre-test2.html, Hvis du ønske at vide mere om bivirkninger på hvad protein mangel kan gøre ved kroppen vil jeg anbefale deres side. De beskriver rigtig godt hvorfor proteiner er væsentlig for kroppen

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

HVOR MANGE PROTEINER HAR DIN KROP BRUG FOR?